Selen, 90 kapsul


 • 200 mcg x 90 kapsul
 • zadostuje za 3 mesece

Selen je pomemben mineral za človeško telo – od njega so odvisni ščitnica, imunski sistem, nastanek semenčic, lasje in nohti, …

 • Ščitnica vsebuje več selena na gram teže, kot katerikoli drug organ.
 • Selen je bistveni del delovanja žleze ščitnice in pomaga uravnavati količino ščitničnega hormona, ki se proizvaja v telesu.
 • Selen pomaga pri pretvorbi ščitničnega hormona T4 v biološko aktiven T3.

11.90 

Availability: Na zalogi

Šifra: V053 Kategorije: , ,

Kako izbrati dober dodatek selena?

Selen kot prehransko dopolnilo je na voljo v več različnih oblikah. Različne oblike se absorbirajo in metabolizirajo različno in ne ponujajo enakih koristi za zdravje.

Naravni ali sintetični selen?
Najpomembnejše razlikovanje med različnimi oblikami selena je, ali je dodatek organski ali sintetičen. Sintetične oblike selena se zlahka absorbirajo skozi črevesje, vendar jih telo slabo zadrži. Ko doseže kri, se sintetični selen hitro prečisti skozi ledvice in se izloči z urinom. Telo ima od takega dodatka zelo malo prehranskih koristi.

Najpogostejše oblike na trgu so:

 • selenometionin (organska oblika)
 • kvasovke, obogatenega z selenom (organska oblika)
 • natrijev selenit (sintetična oblika).

Od vseh oblik telo daleč najbolje absorbira selenometionin. Približno 90% selenometionina, ki ga zaužijemo, se dejansko absorbira v črevesnem traktu, približno polovica pa kasneje ostane v telesu. Natrijev selenit ima pol slabšo absorpcijo.

Selen omogoča zdravje ščitnice ter podpira imunski sistem

Selen je mineral, ki ga najdemo v prsti in nekaterih živilih. Telo ga potrebuje v sledovih za normalno zdravje in je ključni element številnih presnovnih poti.

selen

Selen ima ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Zato je ena njegovih najbolj dragocenih vlog, da nastopa kot kofaktor pomembnega antioksidanta v telesu, ki se imenuje glutation peroksidaza. Selen je tudi močan podpornik imunskega sistema, uravnava delovanje ščitnice in je gradnik zdravih las in nohtov.

Naravni viri hrane, ki imajo visoko vsebnost selena, vključujejo brazilske oreške, jajca, jetra, tuno, trsko in sončnična semena, perutnina in nekate vrste mesa. Možnost, da vam primanjkuje selena je višja, če kadite cigarete, jemljete kontracepcijske tablete, pijete alkohol ali imate težave, ki preprečujejo, da bi absorbirali hranila, ki jih potrebujete (Chronova bolezen , celiakija, občuljivost na gluten, ..)

Selen in delovanje ščitnice

ščitnica Ščitnica vsebuje več selena na gram teže, kot katerikoli drug organ. Ko govorimo o endokrilnem sistemu in regulaciji hormonov v telesu, je vloga ščitnice ena od najpomembnejših.

Kaj je ščitnica?
Ščitnica je del endokrinega sistema in ena od najpomembnejših žlez v našem telesu. Nahaja se na dnu žrela ter proizvaja hormone, ki igrajo pomembno vlogo pri rasti, razvoju in metabolnih procesih vašega telesa. Ščitnični hormoni, ki jih proizvaja ščitnica, so trijodtironin (T3), tetrajodotironin (T4) in kalcitonin. T3 in T4 sta kritična za normalen metabolizem. T4 podpira tudi normalno funkcijo možganov, medtem ko kalcitonin spodbuja normalno rast kosti. Ščitnica je ključna za nekatere najbolj kritične procese v telesu, vključno z razvojem živčnega in skeletnega sistema. Da bi ščitnica normalno delovala, mora prejemati ustrezna hranila, kar pomeni pridobivanje dovolj selena.

Zakaj je zdravje ščitnice odvisno od selena?
Pomena selena za ščitnico ni mogoče preceniti. Večina ljudi ve, da je jod bistven za zdravje ščitnice. Selen je manj znan, vendar enako pomemben. Poleg joda selen pomaga odstraniti škodljive snovi iz ščitnice in podpira normalno strukturo ščitnice. Selen je ključna komponenta za dobro delovanje ščitnice in pomaga regulirati količino ščitničnih hormonov. T3 hormon je eden najpomembnejših produktov ščitnice in nadzoruje telesni metabolizem. Brez selena ščitnica ne more proizvajati hormona T3, kar negativno vpliva na številne telesne funkcije.

Brez selena je tudi jod za ščitnico neuporaben
Presnova hormonov v ščitnici je brez selena poslabšana, ker ni mogoče sintetizirati jodiranih encimov, imenovanih jodotironinskih deiodinaz.


 • Prehransko dopolnilo: 90 veganskih kapsul
 • Priporočena dnevna količina: 1 kapsula
 • Zadošča za: 3 mesece dni
 • Navodila za uporabo: vzemite 1 kapsulo na dan, najbolje s hrano.
 • Shranjevanje: Shranjujte pri temperaturi do 25 C, zaščiteno pred vlago in svetlobo.
1 kapsula vsebuje: Količina %PDV
Selen (kot L-selenometionin) 200 mcg 286 %
 • Sestavine: vlaknine, ovoj kapsule (hidroksipropil metilceluloza), L-selenometionin, L-levcin.
 • Proizvajalec: OSAVI (EU)
 • Shranjevati nedosegljivo otrokom!
  Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.
  Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti.
  Uporabno najmanj do konca meseca: odtisnjeno na embalaži

Morda vam bo prav tako všeč…

Košarica
Scroll to Top