Zeliščna medicina

Zeliščarstvo je znano tudi kot botanična medicina, medicinski herbalizem, zeliščna medicina, herbologija, herblora in fitoterapija. Nanaša se na uporabo rastlinskih semen, jagodičja, korenin, listov, lubja ali cvetov za medicinske namene. Z vse večjim zanimanjem za zdravje in dobro počutje, postajajo naravna alternativna zdravila vse bolj priljubljena po vsem svetu. Tudi z naraščajočimi cenami zdravil na recept, so zeliščna zdravila pogosto cenejša kot njihovi kolegi iz konvencionalne medicine.

zeliščna medicina

Poleg tega vse več znanstvenih raziskav kaže, da so zdravila za zelišča zelo učinkovita za nekatere bolezni in stanja. Ker je raziskav na tem področju vse več, imamo vedno več točnih informacij o optimalnih odmerkih za uporabo posameznih zelišč in rastlin. Drugače povedano, vedno več vemo o zdravilnih učinkih rastlin, kakšne odmerke jemati in kdaj.

Izvor zdravilnih zelišč

Zeliščna zdravila so v uporabi že od prazgodovinskega obdobja. Uporabljali so jih v medicinske namene tako dolgo, kot je zapisana zgodovina. Ljudje iz številnih kultur po vsem svetu uporabljajo zdravila rastlinskega izvora. Uporabljali so jih v starodavnih kitajskih, grških, egipčanskih in indijskih (Ayurvedskih) medicinah.

Aktivne sestavine zdravilnih rastlin

Medtem ko tradicionalna medicina izolira samo eno aktivno sestavino, jih lahko v rastlinskih zdravilih obstaja več. Za razliko od zdravil na recept, imajo zelišča ponavadi več različnih aktivnih reagentov. In pogosto jih lahko naravni zdravilci ali zeliščarji priporočajo skupaj, ker je kombinacija učinkovitejša ali ker ima več zelišč skupaj manj neželenih učinkov.

Koristi zdravilnih rastlin

Včasih je uporaba zdravilnih zelišč boljša od uporabe zdravil. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj so lahko zdravilna zelišča boljša.

  • Stanejo manj. Naraščajoči stroški zdravil na recept so ljudi pripeljali do iskanja alternativ. Medtem ko zdravilna zelišča morda niso tako močna ali tako hitro delujejo kot konvencionalna zdravila, obstaja vedno več znanstvenih dokazov, ki kažejo njihovo učinkovitost in kakšne odmerke je potrebno uporabljati.

  • Imajo manj neželenih učinkov. Čeprav so neželeni učinki rastlinskih zdravil odvisni od posamezne rastline, ima večina manj neželenih učinkov kot običajna zdravila. Na primer, šentjanževka, ki se uporablja za blago do zmerno depresijo, ima manj neželenih učinkov, kot večina drugih predpisujočih antidepresivov.

  • Obstaja več možnosti, kako jih uporabiti. Zdravilna zelišča se lahko uporabljajo na različne načine, odvisno od vrste zelišč, ki jo je treba uporabiti. Nekatera zelišča se lahko pomešajo s hrano. Nekatere so lahko v čaj, nekateri pa so na voljo v obliki kapsul ali tablet.

  • So dobra za več kot eno težavo. Večina predpisujočih zdravil je zasnovana za en specifičen zdravstveni problem. Nasprotno, veliko zeliščnih zdravil deluje na več delih telesa hkrati. Na primer Ginko (Ginko biloba) je koristen za motnje v cirkulaciji, vendar pomaga tudi pri krepitvi spomina.

Košarica
Scroll to Top