Resveratrol upočasni staranje

Resveratrol lahko upočasni staranje tudi za 20%.

Ste kdaj slišali za francoski paradoks? To je poseben zdravstveni fenomen, saj ljudje v Franciji običajno jedo dieto, ki ima visok delež maščob, vendar imajo kar 42% manjšo stopnjo obolevnosti za srčnimi boleznimi kot npr. Američani.

Francozi in njihovo zdravje

resveratrol vino To, kar so raziskovalci ugotovili je, da večina Francozov zelo rada pije rdeče vino. Rdeče vino vsebuje resveratrol, močan antioksidant, ki pomaga ohraniti in ponovno vzpostaviti dobro zdravje.

V resnici mnogi znanstveniki menijo, da so koristi resveratrola manjkajoči del sestavljanke za boj proti staranju. V pravih zaščitnih dozah, se je resveratrol pokazal kot zelo učinkovit za spodbujanje boljšega zdravja srca in ožilja, zmanjša oksidativni stres in vnetja, podpira normalno razmnoževanje celic in spodbuja mlado, močno in zdravo srce ter um.

Kaj je resveratrol?

Resveratrol je posebna vrsta antioksidantov, ki se imenuje fitoaleksin. Vsebujejo ga: koža rdečega grozdja, rdeče vino, vijolični grozdni sok, arašidi in maline. V rastlinah nastaja kot obramba pred napadom gliv. Raziskovalci so ugotovili, da so podobne zaščitne koristi resveratrola prenesejo tudi na človeka, ko ga le ta zaužije in vnese v telo.

Kako resveratrol deluje v telesu?

Najprej in predvsem, resveratrol je zelo močan antioksidant. Antioksidanti ščitijo celice vašega telesa od običajnega, vendar škodljivega proces oksidacije. Raziskave so pokazale, da lahko resveratrol spodbuja tudi normalno razmnoževanje celic.

Resveratrol tudi spodbuja zdrave vnetne odzive v telesu, med drugim tudi pomaga ublažiti nekatere oksidativne strese in vnetja, ki lahko privedejo do prezgodnjega staranja. Raziskave tudi kažejo tudi koristi resveratrola pri varovanju sten žil pred oksidacijo, kar spodbuja zdravo srce in ožilje.

Kaj pravijo študije o prednostih resveratrola?

Tisoče študij, ki vključujejo resveratrol, so bile izvedene od leta 1980. Ena od študij na Harvardu je opazovala miši, ki so jedle visoko kalorično hrano z visoko vsebnostjo maščob z dodatki resveratrola. Miši so bile na začetku študije stare 12 mesecev (kar ustreza starosti 40 let pri ljudeh)

Ugotovili so, da so miši v povprečju živele 30 odstotkov dlje časa kot skupina miši, ki se je prehranjevala enako, samo brez dodatkov resveratrola. Poleg tega je skupina miši z resveratrolom imela tudi bistveno manj starostno povezanih zdravstvenih težav.

Ti izjemni rezultati so vzbudili zanimanje v znanstveni skupnosti, in do sedaj je bilo objavljenih več kot 3.400 znastvenih člankov na temo resveratrola.

Resveratrol pomaga pri razširitvi krvnih žil – to posledično ugodno vpliva na krvni tlak in zdravje srca!

Predhodne študije kažejo, da polifenoli v resveratrolu zavirajo agregacijo trombocitov in tako varujejo stene žil pred oksidativnim stresom. Raziskave na živalih so pokazale tudi, da vinski polifenoli podpirajo zdrav krvni tlak in razširitev krvnih žil. Poleg tega lahko polifenoli igrajo vlogo pri spodbujanju zdravega staranja zaradi svojih antioksidativnih lastnosti, poleg pomagajo tudi podpirati normalno delitev celic.

Resveratrol in izguba telesne teže

Raziskovalci so mnenja, da resveratrol spodbuja hujšanje na vsaj dva različna, zelo pomembna načina. Najprej, resveratrol naj bi stimuliral gen SiRT1 v človeškem telesu. To je enak gen, ki začne delovati v telesu , ko je oseba na dieti z omejenim vnosom kalorij. Ker telo ugotovi, da se je vnos kalorij zmanjšal, začne gen SiRT1 delovati v telesnih zalogah za zagotavljanje dodatne energije. Posledična izguba teže je običajno še toliko bolj dramatična.

Jemanje rasveratrola nam omogoči, da ni potrebno zmanjšati vnosa kalorij iz prehrane, da bi vklopili gen SiRT1 – saj to nardi resveratrol. Tako telo porablja energijo iz telesnih zalog (maščobe).

Drugi večji način, za katerega se verjame, da resveratrol spodbuja hujšanje, je njegova osnovna funkcija kot antioksidant. Mnogi raziskovalci verjamejo, da antioksidanti, kot je resveratrol, sprožijo posebne senzorje v zgornjem delu črevesja. Ko se sprožijo, ti senzorji dajejo osebi občutek, da je sit, kar pogosto povzroči, da pojeste manj, kar ima za posledico dodatne koristi pri izgubi teže.

Košarica
Scroll to Top