Zakisanost telesa – naš telesni pH je zelo pomemben, saj uravnava hitrost vseh biokemičnih reakcij v telesu. Ph vpliva na hitrost aktivnosti encimov kot tudi na hitrost, skozi katero se električna energija premika skozi naše telo. Višji, kot je pH tekočine (bolj bazični), večjo električno odpornost ima neka snov. To pomeni, da električna energija potuje počasi skozi snov, ki ima višji pH. Bližje, ko je telesni pH 7,35 – 7,45, višja je raven zdravja in dobrega počutja ter naša zmožnost, da smo odporni proti boleznim.

Prikaz vseh 2 rezultatov

Zakisanost telesa vpliva na delovanje celotnega organizma

Spremembe v pH ravnovesju imajo vpliv na delovanje celotnega telesa. Oksidativni stres, ki je neposredno povezan z zakisanostjo organizma, je posebej nevaren za mitohondrije.Samo z zmanjšanjem nakopičenih kislin v telesu in z obnovo porušenega pH ravnovesja lahko zmanjšamo tveganje za nastanek raka in drugih kroničnih bolezni.

Zakisanost vpliva na prebavo

Ko zaužijemo hrano, ki v telesu ustvarja kisline, le ta v prebavnem traktu ni prebavljena in absorbirana pravilno. Nekaj te hrane se absorbira v krvni obtok kot kisli odpadki. Preostanek neprebavljene hrane bo v črevesju počasi gnil, kar bo povzročalo nove kisle odpadke v krvnem obtoku. Tako prehranjevanje ustvarja idealno telesno okolje za razvoj kroničnih bolezni, tudi raka

Razrast kandide

Nepravilna in nepopolna prebava z gnitjem hrane ustvari tudi idealno okolje za raztrast bakterij in kvasovk (kandida). Razrast patogenov ustvari vnetne procese v telesu. Ko naš organizem postane zakisan, se ravni kisika v telesu znižajo. Rezultat je pogosta in stalna utrijenost – paraziti, bakterije in virusi pa z zmanjšanjem kisika dobijo idealen teren za razrast po celotnem organizmu. Ko smo zakisani, začenjamo izgubljati kalcij iz krvi, kosti. Prav tako izgubljamo magnezij, ki ga telo uporablja za nevtralizacijo kislin.

Beljakovinska hrana nas zakisa in iz telesa izčrpava minerale

Eden od glavnih razlogov za zakisanost telesa je prevelika količina beljakovin. Uživanje mesa in mlečnih izdelkov lahko poveča tveganje za razvoj raka. Kot dodatno pa je pomanjkanje mineralov v prehrani, še en razlog za razvoj številnih bolezni.Ko telo razgradi beljakovinsko hrano, so stranski produkti te razgradnje močne kisline. Te kisline telo izloči preko ledvic, saj vsebujejo žveplo, fosfor in dušik. Skozi ledvice se te močne kisline vežejo z minerali, saj bi kisline v nasprotnem primeru lahko poškodovale ledvice.Žveplena kislina (kot stranski produkt uživanja beljakovin) telo v ledvicah veže s kalcijem, ki ga pobira ven iz kosti. Skozi ledvica se izloči kot sol, imenovana kalcijev sulfat. Ta sol ne poškoduje ledvic (kot žveplena kislina), toda zaradi tega se zmanjša količina kalcija v kosteh.Danes pojemo za 200 do 300 % več beljakovin, kot jih potrebujemo!Dejstvo je, da v prehrani potrebujemo beljakovine, vendar še zdaleč ne v takih količinah, kot jih danes poje povprečen človek. Danes v povprečju zaužijemo od 150 – 250 g beljakovin na dan, kar je za 200 do 300 %več, kot dejansko potrebujemo.Taka količina beljakovin dobesedno ''ropa'' bazične minerale iz našega telesa.Telo na tak način izgublja pomembne minerale – vsak dan!Minerali v telesu opravljajo številne pomembne funkcije. Delujejo kot katalizatorji (snov, ki omogoča kemično reakcijo) in igrajo glavno vlogo pri presnovi in gradnji celic. Uravnavajo prepustnost celičnih membran, vzdržujejo ravnovesje vode in osmotski tlak med notranjostjo in zunanjostjo celice. Minerali delujejo tudi na skrčljivost in delovanje mišic.

Kaj je telesni pH?

Voda je najobilnejša tekočina v človeškem telesu, saj obsega kar 70% organizma. Zato telo vsebuje najrazličnejše raztopine, ki so lahko bolj ali manj kisle. pH (potenical vodika) je merilo za kislost ali alkalnost raztopine. Višji, kot je pH , bolj bazična in bogata s kisikom je tekočina. Nižji, kot je pH, bolj kisla in brez kisika je tekočina. Območje pH je od 0 do 14, pri čemer je 7,0 nevtralno, vse nad 7,0 bazično (alkalno) in vse pod 7,0 kislo.

pH vrednosti pri zdravem človeku morajo biti med 7,1 in 7,5.

Celice v zdravem telesu so bazične. Pri bolnem človeku je pH celice pod 7,0. Bolj zakisane so celice, slabše je naše počutje in bolj smo dovzetni za bolezni. Zdravje si lahko povrnemo z dieto, ki vsebuje 70-80% alkalnih (bazičnih) živil in 20-30% kislih živil.Človeška kri naj bi bila nekoliko alkalna (7,35 – 7,45). pH pod ali nad tem območjem pomeni najrazličnejše simptome in bolezni. Če se pH krvi giblje pod 6,8 ali nad 7,8, celice prenehajo delovati in telo umre. Zato si naše telo nenehno prizadeva za uravnotežen pH. Ko je pH ravnovesje ogroženo, se lahko pojavijo številne težave. Ko smo zdravi, je pH krvi 7,365, pH hrbtenjačne tekočine je 7,4 in pH sline je 7,4.

Kako razkisati telo?

Močno zakisano telo lahko vedno očistimo odvečnih kislin. To je mogoče le s prehodom na zdravo prehrano. Bazična prehrana je popoln program prehrane, saj lahko le bazično telo pomaga odpraviti toksine in okrepiti imunski sistem.1. Jejte manj živalskih beljakovin Dieta, bogata z beljakovinami živalskega izvora in z nizkim deležem sadja in zelenjave spodbuja visoko obremenitev telesa s kislinami. Zmanjšajte delež mesa, sira in jajc in razbremenili boste organizem kislih ostankov. 2. Uživajte več sadja in zelenjave Večina surove hrane je bazično tvorne. Sadje in zelenjava prispevata k alkalnosti telesa. Bazičnost sadja in zelenjave nevtralizira kisline v telesu in pomaga vzdrževati zdravo pH ravnovesje.3. Jejte 60 – 80% bazične hrane Delež bazične hrane je odvisen od tega, kako močno zakisani ste. Če šele začenjate razkisanje telesa, priporočamo, da je vaš delež bazičnih živil 80%.4. Znebite se sladkorja Sladkor je ena od snovi, ki najbolj zakisa telo. Uživanje sladkih živil vpliva na povečanje telesne teže in prav tako negativno vpliva na imunski sistem. Nadomestite bel rafiniran sladkor s sladili, kot so stevia, nektar iz agave, javorjev sirup. Stevia je najboljša rešitev, saj dokazano izmed vseh najbolj učinkovito znižuje krvni sladkor.5. Pomagajte telesu z minerali - bazični prašek Dolga leta nepravilnega prehranjevanja predstavlja za organizem veliko breme, saj mora zato, da lahko nevtralizira velike količine kislin, pri tem porabiti precejšnje zaloge lastnih mineralov.Magnezij, kalcij in kalij so minerali, s katerimi boste telesu pomagali, da lahko nemoteno odstranjuje nakopičene kisline. Dopolnite vašo prehrano z bazičnim praškom, ki naj vsebuje ključne bazične minerale: kalij, magnezij in kalcij.Izmed vseh je še posebej pomemben magnezij. Ta mineral že sam po sebi dviguje pH vrednosti v telesu, poleg tega pa predstavlja vir energije.6. Pijte limonin sok Limona je poznana po tem, da je najbolj bazičen sadež, čeprav je po okusu kisla. Ko limonin sok vstopi v prebavni trakt, ga encimi spremenijo v bazičnega.

KOŠARICA

close